OBAVJEŠTENjE


16.03.2022.


OBAVIJEST ZA JAVNOST

 

Danas je u Skupštinskoj sali opštine Jezero održan Okrugli sto na temu: Upoznavanja javnosti o Izvođenju geoloških istraživanja po Projektu detaljnih geoloških istraživanja bakra, željeza i pratećih metala na istražnom prostoru Sinjakovo, koje se nalazi na području opštine Jezero. Pored opštine Jezero, pravo na geološko  istraživanje  obuhvata  i područje opština Mrkonjić grad i Šipovo.

Učesnici Okruglog stola koji je organizovala opština po dobijanju informacija nadležnog Ministarstva  su bili predstavnici privrednog društva „SNK METALI" d.o.o. Bijeljina koji su nosilac istražnih licenci za projekat Sinjakovo, sa njihovim predstavnicima: gospodin Miloš Bošnjaković - izvršni direktor, gospodin Mladen Lujić - pomoćnik direktora za tehnička pitanja, gospodin Dejan Nikolić - izvršni direktor LYKOS Balkan Metals, Vedran Ostojić - geološki tehničar i Duška Đurković, zajedno sa mnogobrojnim stanovnicima opštine Jezero i predstavnicima Skupštine.

Ovom prilikom su predstavnici nosioca istražnih licenci za projekat Sinjakovo upoznali sve prisutne sa ciljevima, načinu i fazama navedenog istraživanja, te je u međusobnoj interakciji sa građanima pruženo više informacija o svim pitanjima.

Jedan od zaključaka sa Okruglog stola je to da već postoji odobrenje Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, za navedena istraživanja na Sinjakovu  i da su tražili od Ministarstva dodatna odobrenja za proširenje područja istraživanja. 

Prisutne sam upoznala i naglasila da sam tražila dodatne informacije od nadležnog  Ministarstva vezano za istaživanja na području opštine Jezero  kao i da nema potrebe za dodatnim odobrenjima opštine u ovoj fazi kada su odobrenja data i da nema Zakonskog uporište za iste. Takođe sam upoznala prisutne da sam od Ministarstva pisanim putem tražila informaciju da li je urađena.studija ekološlog minimum stanja, firma je ponovila da nije zakonska obavez za istraživanja, ali da planiraju da je urade.

Na nekoj od narednih sjednica Skupštine opštine Jezero naći đe se informacija firme SNK metali kako bi se detaljnije upoznala javnost preko predstavnika, odbornika. 

Posebno je važno izlaganje predstavnika firme da će sva istraživanja biti u ekološkim standardima i da će u narednom periodu uključivati lokalno stanovništvo kroz angažman i resurse u cilju podrške izgradnje infrastrukture opštine.

 

Radi se o geološkom  istraživanju koje će se provoditi naredne 2 godine a ne o eksploataciji ruda.