SAOPŠTENjE


14.05.2019.

 

SAOPŠTENjE

Budući da je u opštini Jezero usljed  obilnih padavina, a koje su bile najavljene  od Hidro-meteorološkog Zavoda Republike Srpske i to u periodu od 12.05.2019. godine pa do 15.05.2019. godine, došlo do naglog porasta vodostaja i bujanja rijeka Plive, Jošavke i Perućice. Formiran je Štab za vanredne situacije opštine Jezero koji djeluje na terenu zajedno sa pripadnicima Policijske stanice. Ovim putem obavještavamo javnost kao i mještane da je Štab pribjegao sprovođenju  neophodnih aktivnosti i mjera u cilju zaštite i spasavanja imovine i stanovništva opštine Jezero.

 Napominjemo da je put ka naseljenom mjestu Ljoljići zatvoren, kako preko Plavog mosta, tako i iz pravca opštine Jezero i da je onemogućen prelazak za motorna vozila  i za pješake, te  je prelaz u istoimeno mjesto moguć jedino zaobilaznim  seoskim putem preko Čerkazovića. Pozivamo stanovnike Ljoljića  da u  slučaju hitnosti i eventualne potrebe za prevozom bolesnih lica obavijeste Stanicu policije ili Civilnu zaštitu opštine Jezero. Takođe je zatvoren i lokalni put 21. NovembarNa magistralnom putu  M5  saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom, a regionalni put R415 je zatvoren za saobraćaj, te se isti odvija sporednim lokalnim putem Ulicom Cara Lazara.

Pozivamo stanovnike naseljenog mjesta Prisoje na dodatni oprez, zbog aktiviranih klizišta iz 2014. godine.

            Nastava u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ će biti obustavljena 15.05.2019. godine zbog opšte sigurnosti učenika.

            Upozoravaju se stanovnici opštine Jezero da je usljed nestabilnih vremenskih prilika i velike količine padavina došlo do povećanja vodostaja rijeka i do poplava na području većeg dijela opštine Jezero, te se preporučuje da se voda za piće prokuva prije upotrebe.

 

Štab za vanredne situacije opštine Jezero sa visokim stepenom pažnje i pripravnosti prati situaciju na terenu, te ukoliko dođe do pogoršanja uslova, isti će donijeti Odluku o proglašenju vanredne situacije.

Vodostaj rijeke Plive je u stalnom porastu, poplavljeno je više od 15 domaćinstava i dodatnih objekata, te apelujemo na stanovništvo da pomno prati novonastalu situaciju i to sa povećani stepenom opreznosti i pažnje, te da u slučaju hitnih situacija (prevoza bolesnika, eventualne potrebe za evakuacijom i sl.) kontaktiraju Policijsku stanicu na broj telefona 050/291-003 i službu Civilne zaštite Jezero na broj telefona 065/993-058.