"Plivanje za Časni Krst" 2024. godina


19.01.2024.


Povodom obilježavanja velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, u tradicionalnom duhu već osmu godinu za redom, danas je u opštini Jezero održana manifestacija " Plivanje za Časni krst 2024", u organizaciji Srpske pravoslavne parohije jezerske i Opštine Jezero. Plivom je zaplivalo dvanaest hrabrih dobrovoljaca i to: Lazar Perak, David Nikolaš, Nemanja Savić, Dragan Savić, Stojan Grahovac, Slaven Ružičić, Željko Erceg, Zoran Glamočak, Bojan Marić, Goran Tomić, Predrag Muždeka i Simo Kosovac, a prvi je do Časnog krsta doplivao  Željko Erceg i ponio titulu " Časnog viteza".Krst je izrezbario i darivao Radenko Simetić.

Proslavljanje praznika Bogojavljenje počelo je jutros Svetom Liturgijom, koja je služena u Hramu Svetog velikomučenika Kneza Lazara, a tom prilikom je obavljeno i veliko osvećenje vode. Nakon Svete Liturgije, litija je krenula od hrama ulicama Jezera ka rijeci Plivi, gdje se održalo plivanje za Časni krst.

Ovom velikom i blagoslovenom prazniku je prisustvovao veliki broj građana, a načelnik Opštine Jezero, Snežana Ružičić prvom među jednakim je uručila zlatni dukat, dok je protojerej-stavrofor Miladin Samardžić učesnicima darovao molitvenike. Svim učesnicima su uručene zahvalnice i izražena zahvalnost za veliki čin i doprinos očuvanju tradicije i običaja. Za sve prisutne u sali parohijskog doma pripremljena je bogata trpeza ljubavi i osvježenje, koju svake godine pripreme vrijedne ruke naših domaćica. 
Bezbjednost i sigurnost obezbijedio je Lenileni Adventure, Civilno društvo opštine Jezero, Policijska stanica Jezero i  JZU Dom zdravlja "Dr Jovan Rašković" Mrkonjić Grad - Ambulanta porodične medicine Jezero.
Zahvaljujemo se svim prijateljima opštine Jezero koji su na bilo koji način dali svoj doprinos organizaciji i učešću, a sve u cilju očuvanja tradicije i kulture.