Počela realizacija dogovora Dodik - Orban: Bespovratna sredstva Mađarske prvo stižu poljoprivrednicima


16.08.2022.


Počela realizacija dogovora Dodik - Orban: Bespovratna sredstva Mađarske prvo stižu poljoprivrednicima 

Ono što su prošlog novembra dogovorili Milorad Dodik i Viktor Orban počelo je da se realizuje. Riječ je o 28 miliona evra podrške Vlade Mađarske domaćim poljoprivrednicima i privredi. U prvom krugu podrška ide poljoprivrednicia za subvencionisanje nabavke poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata. Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" će raspisati javni poziv 1. sempembra. 
 

Nema poljoprivrede bez mehanizacije! Onima koji je to glavni izvor prihoda moraju da je ili obnavljaju ili kupuju. Zbog toga su, subvencije mađarske Vlade za njih veoma značajne.

Poljoprivrednici Srpske imaju pravo na bespovratna sredstva do 70 odsto od ukupnih troškova za nabavku mehanizacije, opreme i alata. Poljoprivrednik plaća najmanje 30 odsto učešća. Tako korisik fonda za nabavku poljoprivredne mehanizacije može da dobije između 2.500 hiljade i 25.000 hiljada evra. U doba inflacije, ova sredstva za njih su vjetar u leđa.

- Pravo na učešće imaju poljoprivrednici koji posjeduju zemlju na području Republike Srpske i Brčko Distrikta. 

On kaže da je ovo Odjeljenje na raspolaganju svim poljoprivrednicima sa područja opštine za dodatne informacije i kao pomoć za popunjavanje aplikacija iz javnog poziva.

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske će raspisati javni poziv 1. sempembra. Ukupan iznos koji je mađarska Vlada izdvojila za podršku privredi i poljoprivredi Srpske je oko 28 miliona evra. Program će biti predstavljen u 15 lokalnih zajednica.