Najava obilnih padavina i olujni vjetar


16.01.2023.

 

Upozorenje: obilne padavine, vetar i sneg od 16.01. do 20.01.2023.

 

Od ponedeljka 16.01. do petka 20.01. očekuju se vrlo obilne padavine uz jak do olujni jugo. Zbog relativno toplog vremena padaće uglavnom kiša, a sneg samo na višim planinama i ponegde u nižim predelima na zapadu. Najviše padavina se očekuje u utorak i sredu. Najveća količina padavina se očekuje u Hercegovini preko 200(l/m2) mm kiše, lokalno do 250 mm kiše; sarajevsko-romanijskoj regiji, gornjem Podrinju i na jugozapadu od 60 do 120 mm. Na krajnjem severu i severoistoku manja količina padavina. Vrlo obilne padavine, ponegde i preko 300-400 mm se očekuju u Crnoj Gori.

 

Duvaće jak do olujni jugo uz najjače udare u utorak.

 

Ova količina padavina će izazvati porast i pojavu bujičnih vodotoka, pojavu klizišta kao i porast vodostaja velikih reka. Posebno zabrinjava količina padavina koja se očekuje u Crnoj Gori koja može da prouzrokuje nagli porast vodostaja reka u slivu Drine.

 

U ponedeljak (16.01.): Prolazna kiša u prvom delu od zapada i juga ka istoku. Duvaće umeren do jak, u višim predelima olujni jugo. Popodne suvo, a u noći nove padavine od juga i zapada. Na jugu se očekuje od 20 do 60 mm kiše, na zapadu od 10 do 30 mm kiše, na istoku manja količina padavina.  Maksimalni udari vetra od 40 km/h do 60 km/h, u višim predelima oko 80 km/h, na krajnjem severu i severoistoku slabiji vetar.

 

U utorak (17.01.): Ujutru oblačno uz povremenu kišu na jugu i zapadu. Na istoku suvo. Tokom dana jača vetar i u većini predela će biti vetrovito uz jak do olujni jugo. U Hercegovini će biti pljuskova sa grmljavinom uz jače i obilne padavine. Popodne i uveče jaka kiša zahvata većinu predela, samo će na severoistoku padavine biti slabije. Do večeri i dalje sa padavinama, koje će biti obilnije od jugozapada pa sve ka istoku i jugu. Na zapadu se očekuje od 10 do 30 mm kiše, u visokoj Krajini do 60 mm, u Hercegovini od 40 do 100 mm kiše, lokalno uz pljuskove može biti i jačih padavina, u sarajevsko-romanijskoj regiji od 20 do 60 mm kiše, na severoistoku manja količina padavina.  U Crnoj Gori obilna kiša. Maksimalni udari vetra od 40 km/h do 80 km/h, u Hercegovini do 90 km/h, u višim predelima ponegde i 110 km/h.

 

U sredu (18.01.): Tokom noći i jutra i dalje oblačno i vetrovito sa kišom, na jugu jače padavine. Tokom prepodneva i sredinom dana padavine slabe, na severu i severoistoku će biti pretežno suvo uz kraće sunčane periode. Vetar jak, na jugu i u višim predelima olujni jugozapadni. Popodne ponovo jačaju padavine na jugu i jugoistoku. U Hercegovini će ponovo biti pljuskova sa grmljavinom uz obilne padavine. Do večeri i tokom naredne noći padavine zahvataju većinu predela. Uveče vetar slabi. Na jugozapadu se očekuje od 20 do 40 mm kiše, u Hercegovini od 30 do 60 mm kiše, lokalno uz pljsukove može biti i jačih padavina oko 100 mm kiše, u sarajevsko-romanijskoj regiji od 20 do 60 mm kiše, na severoistoku manja količina padavina. U Crnoj Gori vrlo obilna kiša.

U četvrtak (19.01.): Ujutru oblačno sa kišom, na jugu i jugoistoku jače padavine. Tokom dana padavine slabe, na severu će biti pretežno suvo. Na jugu i dalje kiša. Popodne i uveče zahlađenje. Tokom naredne noći padavine će ponovo jačati ali zbog zahlađenja u većini predela će kiša preći u susnežicu i sneg. U većini predelela 10 do 20 mm kiše, lokalno i 30 mm, u Hercegovini oko 40 mm, ponegde i više.  

U petak (20.01.): zahlađenje uz snežne padavine i formiranje i nagli porast snežnog pokrivača. 

 

 

Dežurni sinoptičar: Milica Đorđević

Dežurni u hirologiji: Saša Marić