Susret Republike Srpske i Japana- Susret Jezera i Susmija


05.09.2023.


Tokom završene  trodnevne posjete delegacije grada Susami (Japan), koja je boravila u opštini Jezero, upriličeno je niz kulturnih manifestacija. Ovo je jedan od prvih događaja susreta naroda Japana i Republike Srpske. 

Naime, opštine Jezero i grad Susami su prošle godine, 30. juna, održali online potpisivanje sporazuma o bratimljenju, nakon čega je ove godine uslijedila posjeta delegacije koju predvodi gradonačelnik, gospodin Cutomu Ivata.
Tim povodom, 30.8.2023. u zgradi opštine održan je radni sastanak delegacija i predstavnika privrednih subjekata obe opštine.

Na sastanku je bilo govora o mogućnostima saradnje u polju privrede, turizma, obrazovanja. Bratska opština Susami je imala priliku da obiđe Ribogojilište "Janj",gdje su ih predstavnici upoznali sa načinom uzoja, prerade i izvoza u jednom od tri najveća evropska ribnjaka za proizvodnju kalifornijske pastrmke.
Zatim, uslijedila je tradicionalna manifestacijama, Fišijada 2023, gđe su se mnogobrojne ekipe, uključujući ekipu iz Susamija, okušale u kulinarskim sposobnostima u pripremi ribljeg kotlića, nakon čega je druženje nastavljeno u prirodi.


Dana 31.avgusta, 2023. godine, nakon posjete pravoslavnom hramu u Jezeru i posjete Osnovnoj školi, započela je kulturna manifestacija pod nazivom "Susret Republike Srpske i Japana- Susret Jezera i Susamija". Manifestaciju, s bogatim programom, posjetili su brojni zvaničnici. Govorom prisutnim obratili su se načelnica opštine Jezero, Snežana Ružičić, gradonačelnik grada Susami, gospodin Cutomu Ivata, Ambasador BiH u Japanu, g. Mato Zeko, Ambasador Japana u BiH, Masami Kinefuči, pomoćnik ministra trgovine i turizma RS, g. Predrag Tešić, te direktor Turističke organizacije Republike Srpske, g. Miodrag Lončarević. Načelnici oba grada izrazili su volju i spremnost za uspostavljanje uspješne saradnje i zajedničke realizacije određenih projekata. Ambasadori, te predstavnici Vlade Republike Srpske, prepoznali su značaj inicijative i poželjeli mnogo uspjeha, kao i spremnosti da pruže svu neophodnu podršku, a sve u cilju produbljivanja prijateljskih veza Jezera i Susamija, a zatim i Republike Srpske i Japana.
Nakon obraćanja govornika,  prezenzovane su obe opštine, a prisutni su imali priliku da čuju mnogo zanimljivih činjenica i upoznaju se sa prirodnim resursima,  narodima i tradicijom oba kraja.

Posjetioci ovog susreta, imali su priliku da obiđju izložbu profesora i studenata AGGF- a, pod nazivom  Jezero u budućnosti, te izložbu pod nazivom "Heraldika Karađorđevog doma".
Jedan od zanimljivijih događaja manifestacija bio je izložbeni dio programa, na kojem su se predstavili brojni izlagači iz cijele regije.
Predstavljena je turistička ponuda RS, bogata autohtona trpeza, domaći proizvodi, narodne rukotvorine, a za sam kraj održana je godišnja smotra folklora, gdje su pored KUD iz Jezera, nastupali folkloristi iz susjednih opština i narodnim pjesmama i igrom oduševili sve prisutne.