Posjeta ministra energetike i rudarstva Republike Srpske


16.05.2023.


Dana, 15. maja, 2023. godine, u 14.00 časova, opštinu Jezero je posjetio ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić s delegacijom, gdje je održao radni sastanak sa načelnikom opštine, Snežanom Ružičić i saradnicima. 
Tema sastanka bila su davanje mišljenja i smjernica po pitanju detaljnih geoloških istraživanja na području opština Mrkonjić Grad, Šipovo i Jezero.
S obzirom na to da rok za izvođenje istraživačkih radova na istražnom prostoru "Sinjakovo" opštine Mrkonjić Grad, Šipovo i Jezero ističe krajem juna, nosilac prava na istraživanje se obratio lokalnim zajednicama za davanje saglasnosti za nastavak istraživanja na području Sinjakova.
Nakon eventualnih pribavljanja saglasnosti lokalnih zajednica, nadležno ministarstvo će odlučivati o odobravanju nastavka detaljnih geoloških istraživanja.
Ministarstvo zauzima stav da geološka istraživanja nemaju štetan uticaj na životnu sredinu i iskazuje podršku projektima koji se realizuju na području Republike Srpske, a koja se odnose na detaljna geološka istraživanja.
Takođe jedna od tema bila je i  regulisanje pitanja koncesionih naknada  za korištenje potencijala vode na području koje teritorijalno pripada opštini Jezero, a odnosi se na privredno društvo "Ribnjak Janj" d. o. o Banja Luka, a koje posluje na području opštine Jezero.
U narednom periodu ministar je naglasio da će održati  sastanak, sa predstavnicima opštine Jezero, predstavnicima Elektroprivrede i Hidroelektrana Bočac na Vrbasu, u cilju rješavanja pomenute problematike.

 Još jedna od tema bila je razmatranje incijative načelnika i razmatranje prilagođavanja  zakonskih regulativa za formiranje javnog preduzeća Jezero i izgradnja mini plovnih hidrocentrala za proizvodnju električne energije uz podršku Vlade Republike Srpske,  a sve  u interesu samo i isključivo lokalnog stanovništva i ekonomskom osnaživanju porodice, kao i proširenja javne rasvjete.