72. sjednica Predsjedništva opština i gradova


06.10.2021.


Danas, 06. oktobra 2021. godine, u prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina, održana je 72. sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske, kojem je načelnica opštine Jezero prisustvovala kao član istog. 
Na sjednici je razmatrano o nekoliko značajnih informacija koje se odnose na finasijske revizije jedinica lokalne samouprave, revizije učinka upravljanja imovinom jedinica lokalne samouprave, aktivnosti u vezi povećanja obuhvata obveznika poreza na nepokretnost i druge teme.


Cijela sjednica protekla je radno sa kvalitetnim primjerima dobrih praksi kao i konkretnim incijativama koje će biti upućene nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srpske.
Incijativa koju je načelnica predložila da bude upućena nadležnim instancama,  da urgentno komisije oba entiteta utvrde međuentitetsku granicu, nakon čega kao lokalne rubne opštine možemo ostvarivati pripadajuće prilive opštinskom budžetu.
Takođe, upoznala je članove Predsjedništva o problemima ostvarivanja pripadajućih priliva malim izrazito nerazvijenim i rubnim opštinama (koncesione, naknade za potopljena zemljišta i rente za šume), kao i mogućnost unapređenja istih.
Takođe, svi članovi predsjedništva su imali konkretne kvalitetne  prijedloge incijativa koje će biti proslijeđene nadležnim ministarstvima, iste će biti dio izvještaja Saveza.